top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Spotify Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
Scan20230121_010.jpg

EMMI

Emmi Karoliina Uimonen nosteessa oleva jazz-pianisti, säveltäjä ja laulaja-lauluntekijä Helsingistä. Uimosen tuorein projekti on psykedeelisen folkin ja työväenlauluperinteen vaikutteita jazziin yhdistelevä Emmi U. Trio, jossa hän myös laulaa. Emmi U. Trion Junassa-albumi on julkaistiin 24.3.2023 Eclipse Musicin kautta. Levyn musiikki on Uimosen säveltämää, sovittamaa ja sanoittamaa.

Uimonen on vaikuttanut hyvin nuoresta iästä asti Suomen vaihtoehtomusiikkiskenessä, aloittaen keikkailun kulttimainettakin niittäneessä Paavoharju-yhtyeessä jo 17-vuotiaana. Uimosen sävellyksiä ja soittoa on erityisesti yhtyeen Laulu laakson kukista -levyllä. Uimonen opiskeli tuolloin Savonlinnan Taidelukion musiikkilinjalla pääaineinaan klassinen laulu ja klassinen piano. Taikkarista valmistumisen jälkeen Uimonen jatkoi piano-opintojaan Tamperen Ammattikorkeakoulussa teatterimusiikkia ja musiikkidraamaa opiskellen, ja nykyään Sibelius-Akatemiassa Global Music -linjalla, josta hänellä on musiikin kandidaatin tutkinto vuodelta 2019. Musiikin maisteriksi hän on valmistumassa samalta linjalta vuonna 2023. Uimonen opiskelee paraikaa myös pop & jazz -pianopedagogin opintoja Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Hän toimii myös pianon ja laulun yksityisopettajana.

Uimonen julkaisi Emmi U. Quintetillään jazz-debyyttilevynsä vuoden 2019 marraskuussa. Jazz-radio-ohjelmissa usein soineen, Spotifyn kotimaisille jazz-soittolistoille ja Hesarin korona-ajan soittolistallekin nostetun My Bird -levyn myötä Uimonen valittiin Teoston kiinnostavimpien naispuolisten musiikintekijöiden ja säveltäjien listalle (2020).

Uimonen on julkaissut ennen jazzin maailmaan syventymistään vuonna 2017 myös klassista musiikkia ja kansanmusiikkia yhdistelevän piano & haitari -duolevyn Trilogia/Trilogi: Indigo haitaristi Troels Lorenzenin kanssa perustetulla Uimonen/Lorenzen-duolla, joka esiintyi levynjulkaisukiertueellaan esimerkiksi legendaarisella Kööpenhaminan Jazzhus Montmartre -klubilla. Albumi oli levytrilogian ensimmäinen osa. Hän on tehnyt myös vierailuja albumeilla, kuten Sami Kukan Kuolema tekee tuloaan -levyllä, ja sekä säveltäjänä ja soittajana Global Music -ohjelman vuonna 2018 julkaistulla kokoelmalevyllä, jolle Uimonen sävelsi ja sovitti tangon Runoja tuntemattomalle rakastetulle. Kiinnostus eri kulttuureista tulevien muusikoiden kanssa yhteistyön tekemisestä on vahva.

Rakkaus brasilialaiseen musiikkiin on kulkenut mukana yhtä kauan kuin kiinnostus jazziin - siitä asti kun hän on niitä lukio-ikäisenä kunnolla ensimmäistä kertaa kuullut. Syksyllä Uimonen 2022 kävi kauan odotetulla opintomatkalla Rio de Janeirossa, Brasiliassa, jossa hän otti sävellystunteja Mariana Zwargilta. Tämän reissun hedelmä tullaan kuulemaan myöhemmin. Sitä ennen kesällä 2023 Uimonen työskentelee keikkailun ohessa kuitenkin isomman orkesteriprojektille säveltämisen ja sovittamisen parissa.

Valokuva: Aleksi Kallioja

bottom of page